Δραματοθεραπεία: Το θέατρο σε ρόλο φαρμάκου

Γράφει η Λυδία Βουδούρη

Drama-Therapists

Η δραματοθεραπεία έρχεται για να μας αποδείξει ότι το θέατρο δε λαμβάνει μόνο το ρόλο της ψυχαγωγίας, της χαλάρωσης και του θεάματος. Το θέατρο επεκτείνεται σε πολλές μορφές και ιδιότητες που στόχο έχουν από την αρχή της δημιουργίας του να ωφελήσουν τον άνθρωπο και να δώσει ένα πιο ανάλαφρο κλίμα στο κομμάτι της κοινωνίας. Ως μορφή θεραπείας όμως χρησιμοποιείται στα σχολεία, σε κοινοτικούς οργανισμούς, σε κέντρα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κ.α

Η εκτέλεση της δραματοθεραπείας έχει στόχο να εκθέσει με συγκεκριμένο τρόπο τους συμμετέχοντες  πότε μοιράζοντας τους ρόλους, πότε ζωγραφίζοντας και άλλοτε με το χορό και το κουκλοθέατρο, στο ερέθισμα που τους αγχώνει. Μακροπρόθεσμα αυτή η εκτέλεση και ιδέα δρα στον ασθενή ως είδος καταπολέμησης προβλημάτων του και διερεύνηση του χαρακτήρα του.

Έχει βοηθήσει ασθενείς ανά όλο τον κόσμο να ξεπεράσουν θέματα καταχρήσεων, διατροφικές διαταραχές, μνήμες και τραύματα θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορεί να γίνει είτε ομαδικά είτε ατομικά, αλλά πάντα υπό την καθοδήγηση του ειδικού δραματοθεραπευτή.

Η βασική θεωρία της δραματοθεραπείας είναι ότι το δράμα και το θέατρο είναι κάτι περισσότερο από απομιμήσεις της ζωής και αποτελούν ουσιαστικά τρόπους για τους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργητικά στο εξωτερικό γίγνεσθαι.

Βεβαίως να τονιστεί ότι αντίθετα με το πραγματικό θεατρικό δράμα ο συμμετέχων της θεραπείας απαγορεύεται να ταυτιστεί με τον ρόλο που καλείται να υποδυθεί, με τον τρόπο αυτό οδηγείται στη διαδικασία να προβληματιστεί και να προσδιορίσει καλύτερα τον προσωπικό του ρόλο.Η φαντασία και η πραγματικότητα είναι αλληλένδετα θέματα στο χώρο της δραματοθεραπείας. Καλείται κανείς να εξερευνήσει πτυχές τις προσωπικότητας του, να ξεπεράσει κρυφά τραύματα φέρνοντας τα στην επιφάνεια με τρόπο που δε περίμενε ποτέ. Κύριοι εκφραστές αυτής της εναλλακτικής μορφής θεραπείας είναι ο  Peter Slade, Billy Lindkvist και Sue Jennings από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δραματοθεραπεία υπάρχει και στην Ελλάδα μέσω σεμιναρίων και ειδικών συνεδριών ανά πόλη ενώ κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να στραφεί στο αντίστοιχο σωματείο «Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας».

images

Σχολιάστε